Bewerking van metaal via CNC

Vergeleken met een aantal jaren geleden wordt in de metaalindustrie steeds meer automatisering toegepast.

cncZo worden bijvoorbeeld voor de bewerking van metaal CNC machines gebruikt. De bewerking van metaal via CNC heeft verschillende voordelen ten opzichte van het materiaal door mensen te laten bewerken. CNC staat namelijk voor Computer Numerical Control. Het betekent dat machines door computers worden aangestuurd.

Door een speciale software weet de machine exact op welke plaats gezaagd, gefreesd of geboord moet worden. Vooral als een product vele malen geproduceerd moet worden is deze manier van bewerking via CNC gewenst. Je kunt dan immers honderden of zelfs duizenden producten exact hetzelfde produceren.

Zeer snel en nauwkeurig produceren

Door metaalbewerking door computer aangestuurde machines uit te laten voeren kan een productieproces vele malen sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd.

In een industrie zijn dit natuurlijk zeer belangrijke eigenschappen. Wanneer de snelheid wordt verbeterd waarmee een product bewerkt kan worden, dan zal ook de winstmarge stijgen.

Wanneer metaal nauwkeuriger een bewerking kan krijgen, dan zal hierdoor de kwaliteit van het product omhoog gaan. Dit zal consumenten meer tevreden stellen en kan wellicht ook een prijsverhoging rechtvaardigen.

Metaal via CNC bewerken heeft daarom al meteen enkele positieve eigenschappen. Er zijn echter nog meer redenen waarom bedrijven besluiten op CNC over te stappen van ambachtelijke arbeid.

Besparen personeel metaalbewerking

technisch personeelEen CNC machine kopen is niet goedkoop. Afhankelijk van wat de machine precies moet doen, kan je toch al snel rekening houden met duizenden euro’s.

Het personeel dat de bewerking anders moet uitvoeren kost echter ook een hoop geld. Hierop kan bespaard worden wanneer men kiest voor de bewerking van metaal via CNC. Langzaam maar zeker zal de aanschafprijs van de machine worden terugverdiend. Bij GBS Gearbox Service maken ze bijvoorbeeld ook veel gebruik van deze machines.

Dit is des te meer het geval wanneer je een CNC machine dag en nacht kunt laten doorwerken. Een machine wordt immers niet moe en kan mits goed onderhouden alsmaar door blijven functioneren.

Er is slechts een kleine hoeveelheid personeel nodig voor het onderhouden en repareren van de machines en het controleren van het productieproces. In de metaalindustrie zien we om deze reden dat er veel minder mensen aan het werk zijn dan vroeger.